Airsoft fegyver használata birtoklása hazánkban és külföldön

Hazánkban:

Általánosságban elmondható, hogy hazánkban az airsoft fegyverek birtoklása 18 életévhez kötött. Meg kell említeni azonban,hogy mivel ezek a fegyverek a magyar törvény szerint (gyakorlatilag minden airsoft fegyver) légfegyver kategóriába sorolandó, amely így számos jogi következményt von maga után.  Egyetlen kivétel ez alól a 0,08J-nál kisebb energiájú játék kategóriába sorolandó fegyver.

„2004. évi XXIV. törvény

a lőfegyverekről és lőszerekről

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0400024.TV

Azonban Magyarországon a légfegyver használatát 14éves kortól teszi lehetővé a szabályzat.

Így esetlegesen kiskorú személy is használhat légfegyvert sport céljából. De semmiképpen sem lehet az eszköz jelen esetben pl airsoft fegyver tulajdonosa.

Meg kell még említeni ebből kifolyólag az itthoni vásárlást. Miszerint Magyarországon airosft fegyvert csak bevizsgálva árulhat az eladó cég.

„Airsoft fegyver csak akkor hozható kereskedelmi forgalomba, ha azt a külön jogszabály (31/2006 GKM Rendelet) szerint egyedi vagy típusjóváhagyó vizsgálattal a biztonságos mûködés céljából megvizsgálták, alkalmasságát a beütött próbajel (beszúrni a próbajel fényképét) igazolja, valamint egyedi azonosításra alkalmas gyártási (azonosítási) számmal látták el. Érvényes fegyvervizsgálat feltétele gyártó, illetve kaliberjelölés megléte a fegyveren nem eltávolítható módon . 253/2004-es Korm. Rendelet 6. § (1).”

„Airsoft fegyverek forgalmazásához, javításához hatósági engedély szükséges 253/2004-es Korm. Rendelet 2. § (1), melyet az illetékes megyei rendõrkapitányság (Budapesten a BRFK) ad ki. A forgalmazást végzõ személy(ek)nek rendelkezniük kell fegyverforgalmazási vizsgával. „

Esetlegesen a magyarországi kereskedéseken kívül hozzá juthatunk airsoft fegyverekhez még külföldi boltokból szaküzletekből azonban ezek a fegyverek nem rendelkeznek a magyarországi bevizsgáltatással.

Hazánkban a szállítás jelenleg nem látható módon történhet (fegyvertáskák ládák dobozok) és csak is szétszerelt állapotban (kivett akkumulátor és tár) valamint üres tárak és külön fakkban, rekeszben,helyen tartható és szállítható egymástól.

Részletesebben a vásárlásról hazánkban.

Külföldön:

Hasonlóan hazánkhoz általánosságban külföldön is elmondható hogy airosft fegyvert csak 18életévét betöltött személy birtokolhat.

Amerikában azonban az átlagos játékos életkor 18 ez azért lehetséges mert ott szülői felügyelettel akár már 10-12éves gyerek is játszhat airsoft-ot.

Angliában pedig 14 éves kortól teszik lehetővé azonban csak klubbokban egyesület csapat stb teszik lehetővé ezen replikák birtoklását és használatát.

Nem messze tőlünk Ausztriában a fegyver tartását szintén szigorúan 18 életévhez kötik.

„Airsoft Toy Gun Safety

http://www.airsplat.com/airsoft-safety.htm

Vannak olyan országok/helyek ahol azonban ezek a replikák engedélyköteles és ugyan azon szabály vonatkozik rá akárcsak egy éles lőfegyverre, így az airsoftot sem teszi lehetővé mint hobby. pl. Welsben (UK)

És vannak olyan országok is ahol a fegyverek használatát csak módosításokkal engedélyezik, pl. Németország ahol minden fegyvert csak 1es lövésre átszerelve lehet használni.

Találunk még olyan országot is (Chile) ahol már talán mondhatni előrébb járnak a törvényhozók és az airsoft-ot hivatalos sportként elfogadták és így is művelik. Itt azonban a korhatár szigorúan 18 életév.

„Legal issues in airsoft

http://en.wikipedia.org/wiki/Legal_issues_in_airsoft

Valamint elmondható továbbá a külföldi országokra hogy hasonló Joule(torkolati energia) szabályokkal dolgoznak mint hazánkban és az Airsoft rendezvények is hasonló fps limiteket engednek meg akárcsak nálunk.

Pécs, 2012.05.04.

Suba

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük